fbpx

Timski rad i kreiranje uspešnog tima u poslovnoj organizaciji

Kako da vaš tim bude uspešan?

Još od najranijeg detinjstva svako od nas je bio u situaciji da nešto, bilo šta, radi sa grupom ljudi. Da li su to bile grupne igre u zabavištu, rad u školskim sekcijama, timska sportska takmičenja, ili rad u timovima na poslu, svako je imao prilike da bude deo nekog tima. Setite se, od svih tih situacija, koliko ih je bilo gde ste uživali radeći u timu, gde ste se savršeno razumeli i saosećali sa kolegama, gde je tim funkcionisao kao jedno, i gde ste jedva čekali da dođete na posao i radite timski? Nažalost, ovakvih idealnih timova jako je malo i u većini situacija rada u timu uvek je bilo nešto što je kvarilo i ometalo funkcionisanje tima. Ako ništa drugo, od svih članova tima, uvek je bio bar neko zbog čijeg ponašanja i odnosa prema kolegama vam se nije radilo u timu i zbog koga vam se nije išlo na posao.

Kako funkcionišu timovi u Svetu i kod nas?

Ako mislite da su ovi problemi u timu samo problem malih preduzetničkih kompanija, onda se duboko varate. U velikim korporacijama ovi problemi i izazovi u funkcionisanju timova su često mnogo izraženiji, ali naoko nevidljivi, jer birokratizovana korporativna kultura najčešće prikriva ove probleme, tako da im je timska dinamika više nalik TV seriji „Igra prestola“, nego onome što opisuju njihova misija i vizija. Uostalom, skoro je je jedno veliko istraživanje 95 timova u 25 vodećih korporacija, koje je sproveo „Harvard Business Review“, pokazalo da je 75% raznolikih timova u multinacionalnim kompanijama nefunkcionalno. Praktično to znači da čak i najbolji i najuspešniji timovi u svetu imaju neki aspekt u funkcionisanju tima koji je disfunkcionalan.

Te smetnje u funkcionisanju timova možemo nazvati disfunkcijama i svaka od tih disfunkcija ima za rezultat da timovi ne ostvaruju maksimalni mogući učinak, pa je zaključak HBR-a da je unapređenje funkcionalnosti timova najbolja prilika za postizanje vrhunskih poslovnih rezultata. Ne inovacije, ne tehnologija, ne brending, ne korporativna kultura, već timski rad. A upitajte se samo koliko je timova u Srbiji disfunkcionalno, ako je 75% najuspešnijih i najboljih svetskih timova disfunkcionalno? Koliki je to onda prostor za unapređenje u vašoj kompaniji? Setite se koliko se radujete kada vam prodaja skoči samo 5%, koliko vam to unapredi konkurentnost (i račun u banci), a zamislite moguća unapređenja timskog rada koja bi vam povećala radni učinak za desetine procenata?

Šta čini timove ne-efikasnim i ne-produktivnim?

Po povratku iz SAD-a, zadnjih 16 godina, imao sam prilike da preko Amazona nabavim i pročitam stotine najnovijih knjiga o savremenom poslovanju. Pišući za E-Magazin i Profit-magazin komentarisao sam na desetine knjiga koje su na mene ostavile poseban utisak. Pre par godina naišo sam na knjige Patrick Lencioni-a i oduševio se. Po prvi put to je bilo nešto što je u potpunoj saglasnosti sa mojim sopstvenim iskustvima u praktičnom radu sa kompanijama i organizacijama uopšte. Ono što me je najviše oduševilo je način kako Pat Lencioni piše. Njegove knjige o biznisu, inače bestselere Njujork Tajmsa, on naziva „Leadership fables“ i piše iha kao fikcione romane, sa glavnim junacima i radnjom uzbudljivom kao u najboljim špijunskim ili krimi romanima. Ukratko, po meni, on je do sada na najbolji način uspeo da prikaže sve probleme i izazove u radu timova i da ponudi najefektnija praktična rešenja ovih problema.

Najpoznatija knjiga Pat Lencionija je „The Five Disfunctions of a Team“ ili 5 disfunkcija tima. U svojoj dugogodišnjoj praksi u radu sa najvećim kompanijama u Svetu on je izdvojio 5 najčešćih i najuticajnijih smetnji i prepreka u radu tima. On kaže da se na globalnom tržištu sve uspešne kompanije trude da zaposle najpametnije i najsposobnije ljude, što je razumljivo. Međutim ono što razlikuje uspešne od neuspešnih kompanija je kako ti zaposleni rade zajedno, kako funkionišu kao tim? Glavna razlika je u tome kako radne grupe zaposlenih ili timovi (a danas se sve radi timski), prevazilaze tih 5 najčešćih disfunkcija tima. Kompanije sa tim liderima koji uspeju da otklone ovih 5 glavnih disfunkcija timova postaju uspešnije od ostalih.

Kako učiniti timove funkcionalnim?

U najnovijoj knjizi „Overcoming the Five Disfunctions of a Team – A Field Guide“ Pat Lencioni predlaže i nudi niz poslovnih alata i interaktivnih vežbi koje možete primeniti u radu sa članovima svog tima i učiniti ga uspešnijim. Prevazilaženje ovih 5 glavnih disfunkcija u radu timova je moguće, ali zahteva jako puno zalaganja i posvećenosti svih članova tima. Najbolje je suočiti se sa disfunkcijama uz pomoć profesionalnog fasilitatora koji će kroz posebno odabrane i (vašem slučaju) prilagođene vežbe u (radioničkom) radu sa članovima tima obraditi jednu po jednu disfunkciju. Proces otklanjanja ovih diskusija često je bolan i neprijatan, ali su zato funkcionalni timovi produktivni i efikasni, postižu vrhunske rezultate, i što je najvažnije, u takvim timovima je zadovoljstvo učestvovati i raditi.

“Teamwork remains the one sustainable competitive advantage that has been largely untapped”
– Pat Lencioni

Pogledajte trening: “Timski rad i rešavanje problema i smetnji u radu tima”

Video sa predavanja “Kako da komunicirate u uspešnom timu?” u Centru za razvoj karijere LINK groupe 9 septembra 2017.

Kontaktirajte nas na: info@poslovnaznanja.com ili pozovite: +381 63 60 80 26

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial